אתרי דת ויהדות בקובה שחר גל | MY CUBA פורסם 15.02.12 | עודכן 15.02.20
לפני המהפכה היתה קהילה גדולה שמנתה כ 20.000 יהודים שהתפללו בכ 12 בתי כנסת. בשנת 1952 חיו בקובה כ-15,000 יהודים. בשנים שלאחר מכן, לאחר המהפכה בהנהגתו של פידל קסטרו ובשל הגזירות הכלכליות שהקשו על כלכלתם של יהודים רבים, עזב מרבית הקהילה היהודית את האי, חלקם לארצות הברית ולפוארטו ריקו, חלקם למקסיקו וחלקם לישראל. רק בשנת 1991, קסטרו נקט בצעדים מעשיים של ליברליזציה רפורמה וחירות דתית כוללת של דת מאורגנת. כשנה לאחר מכן קבע השלטון הקובני את האמרה כי תושבי האי יכולים להיות קומוניסטים טובים ועדיין להיות דתיים אדוקים הנאמנים לדתם. כיום חיים בקובה כ 1000 יהודים, מרביתם בעיר הוואנה. בקובה עדיין אין בית חב"ד עקב איסור הממשל לסוגים של התארגנות דתית חיצונית, אולם בפועל מגיעים נציגי חב"ד בחגים שוכרים אולם גדול ומקיימים את מצוות החג בד"כ עם התיירים הישראלים המזדמנים לקובה. הארגון שמקום מושבו בקנדה ובניו יורק מסייע ברוח 'אהבת ישראל' לרווחתם ההומניטרית, רוחנית וחומרית של יהודי קובה. הארגון נוסד ביוני 1993 ומסייע מזה 16 שנה ליהודים קובנים בכל קובה, מידי חג בחגו שולחת האגודה מצרכים בסיסים, מזון, ביגוד ורפואה ומקיימת אירועי חג ומסורת לשמירת הזהות היהודית בקהילה. האגודה תורמת תפילין ומחזורי תפילה וכו מפעילה מחנות קיץ, חגיגות בר מצווה ומסייעת בהשכלה לנערים מחוץ לתחומי קובה.
בית כנסת המרכז הספרדי - הוואנה Conservador- Centro Sefaradi כתובת: Calle 17 esquina E Vedado la havana טלפון: 8326-623 (7)(53) E-mail: [email protected] CentroHebreoSepharadi@DeCuba אתר אינטרנט: centrohebreosefaradidecuba.blogspot.com בית כנסת קונסרבטיבי הוקם בשנת 1959. גדול ומרשים אך מדהים בצניעותו, יש בו ארון קודש מעץ צבוע בשחור. כ 30 מתפללים מגיעים לכאן בשישי-שבת ובחגים. אין הפרדה בין נשים לגברים, וביום ו' מתחילה התפילה בהדלקת נרות משותפת. בימים אלו עובר שיפוץ יסודי. בביה"כ מתקיימים לימודי יהדות לבני הקהילה. כיום יש בביה"כ המרכז הספרדי 9 ספרי תורה בארון הקודש, המהווים את העושר הגדול ביותר של הקהילה. באולם הכניסה לבית הכנסת נמצא מוזיאון השואה בהוואנה. מעט מאוד ידוע על חיי היהודים בתקופה הקולוניאלית. ההיסטוריה של הקהילה היהודית הנוכחית בקובה מתחילה בשנת 1906 כאשר נוסד המוסד הראשון ליהודים מארצות הברית, הקהילה היהודית המאוחדת. גל הספרדים הראשון מתרחש בשנים 1907-1908, מגיע מטורקיה וסוריה. הנוכחות הספרדית המודרנית הוקמה רשמית בקובה בשנת 1908 עם הגעתם של כמה משפחות טורקיות, שהקימו את בית הכנסת האורתודוקסי "שבט אחים" בשנת 1914, מבנה שעדיין קיים, אם כי בהריסות. זו הייתה עלייה ששולבה מיד במדינה, בסיוע ידיעתם את השפה הספרדית. שנת 1914 הגיעה, רגע מכוון להקמת הקהילה הספרדית, המאורגן כדין, עם שם האיחוד העברי שבט עג'ים. מלבד בית הכנסת שלהם, הספרדים מפתחים קבוצות שונות: * אגודת הצדקה של ביקור ג'ולים לטיפול בחולים * חברה קדישא למלא את חובתה הקדושה של קבורת מתיהם * בית הספר "תיאודורו הרצל" להוראה חינוכית, כדרך להעברת ערכי היהדות.
המרכז העברי ספרדי בהוואנה, קובה, הפך לקהילה השנייה בגודלה בקובה המזוהה עם בית הכנסת המאוחד של היהדות השמרנית. בקהילה זו נמצא גם בניין בית הכנסת "שבט אחים", שנבנה בשנת 1914, העתיק ביותר בקובה. הוא סגור כרגע ואינו מתפקד למטרות פולחן של הקהילה.
המרכז הספרדי העברי בקובה קיבל את מדליית ארבעת בתי הכנסת הספרדים של ירושלים בטקס שנערך במוסד הוואנה ב 21 בדצמבר. את הפרס העניק ד"ר אברהם חיים, נשיא המועצה, למאריה לוי, נשיאת המרכז.
בדבריה של ההיסטוריונית מריצה קוראלס, שנכחה בטקס ההכרה, "למרות העובדה שהקהילה הספרדית הקובנית קטנה, היא בכל זאת פעילה מאוד בתוכניות התרבות שלה ובהחלמת הזיכרון היהודי." בין היוזמות השונות שמתבצעות הוא לעורר ולהעניק איכות חיים טובה יותר לבני גיל הזהב בקהילה. במרכז העברי הספרדי בקובה יש בית כנסת המציע שירותי שבת בערבי שבת ושבת בבוקר
בית הכנסת עדת ישראל (Adath Israel (Orthodox כתובת: Piicota 52 Esquina Acostay Habana Vieja havana טלפון: 761-3495 /861-3495 / 860-8242(7)(53). אתר אינטרנט: http://www.adathcuba.com (לקבלת פרטי שעות תפילה, קבלת שבת וכו) E-mail: [email protected]
בית הכנסת עדת ישראל הוא אחד מארבעת בתי הכנסת בהוואנה אולם הינו היחיד המשתייך לקהילה האורתודוכסית. ראשוני היהודים שהתיישבו בסמוךה גיעו מפולין במהלך מלחמת העולם הראשונה. המיקום של בית הכנסת השתנה מס' פעמים. ב 1923 הוקם ביה"כ באחד החדרים בביתו של מנהיג הקהילה בן ציון סופר ברחוב calle 17. לאחמ"כ ב 1925 נוצר המניין הראשון והוקמה קהילת עדת ישראל ברחוב calle Jesus Maria 103. רב הקהילה הראשון היה צבי קפלן (1864-1939). הוא עלה לקובה בשנת 1928. שנה לאחמ"כ ב 1929 הקים קפלן את כנסת ישראל, שם שימש כרב עד מותו בשנת 1939. בשנת 1949 נותרו עדיין יהודים רבים מההעדה האשכנזית בהוואנה העתיקה. הם החליטו לבנות בית כנסת חדש בפינת פיקוטה ואקוסטה. הבניין 'החדש' כלל אולם תפילה עם שש מאות מושבים, מקווה וחדר פעילות. אבן היסוד הונחה באפריל 1956 הבנייה הסתיימה ב- 9 באוקטובר 1959. זהו בית כנסת אורתודוקסי קטן נמצא בהוואנה וויחה ומתוחזק על ידי כ 120 משפחות. בכל יום יש בו מניין לתפילה. בערב שישי ובשחרית של שבת יש ארוחות בחדר הכינוסים הצמוד לביה"כ. ניתן לרכוש כיפות בסגנון קובני למזכרת. שם האחראי במקום: לואיס רוסו. Shajarith: 8:00 AM (todos los días excepto Shabath Minja y Maariv: 6:30 PM ( Todos los días excepto los Domingos Kabalath Shabath: 6:30 PM / Shabath Shajarith 9:00 AM / Seuda Shelishit 6:30 PM
בית הכנסת בית שלום BEIT SAHLOM GRAND SINAGOGA Conservador כתובת: Entre 13 y 15, 259 Calle I, La Habana טלפון: 328-953 / 333-778 (7)(53) E-mail: [email protected] בית כנסת קונסרבטיבי, הגדול והמפואר בין בתי הכנסת בקובה. ב 17 ינואר 1953 הונחה האבן הפינה הראשונה של בית מקדש זה, שעלותו הסתכמה בלמעלה מחצי מיליון פסוס. בשנת 1955 נפתחה באופן רשמי ספרייה מרשימה הכוללת כיתות לימוד, משרדים ומסעדה. שופץ שנית ב 1999. בחזית ביה"כ בולטת קשת בטון יצוקה מונומנטלית המייצגת את הקשת שבאה אחרי עשרה חודשי המבול וזה היה הסימן לברית של הקב"ה עם נח בברית הישנה התנ"ך. בכניסה מעבר לגרם המדרגות נמצא עמוד השער שלביה"כ ובו מוצגים אלמנטים פיגורטיביים הרומזים למסורת הטהורה ביותר ואת התחושה של העם העברי המאוחד ע" 12 השבטים. בתוך ביה"כ מול ארון הקודש מופיע נר תמיד, המייצג את הזרוע המערבית של המנורה של מקדש שלמה ובית המקדש השני בירושלים. בימי א' מתקיימים לימודי תורה במדרשה. היהודים בהוואנה לומדים בבתי-ספר רגילים ונפגשים במקום לתפילה בימי שישי ושבת, וכן בחגיגות בר-מצווה, המתקיימות באופן מרוכז. כ-80% מהמתפללים משתייכים לעדה הספרדית, בדרך כלל משתתפים בתפילות כ 70 מתפללים.
פארק המנורה בהוואנה וויחה Parqe menora שליט קובה פידל קסטרו השתתף בטקס ממלכתי רשמי כדי לחנוך את סמל ישראל - חנוכית שבעת הסניפים - בכיכר הוואנה המרכזית, לזכר היהודים שנרצחו בשואה. באירוע נכח מקורבו של קסטרו, השר הישראלי רפי איתן. איתן אמר כי הרעיון להקמת האנדרטה הוצע על ידי ראש עיריית הוואנה, המשפץ את הרובע העתיק בעיר. ראש העיר הוא פרופסור להיסטוריה ומלמד באוניברסיטת הוואנה. במשך שנים חקר את ההיסטוריה של יהודי הוואנה, ושיפץ סדרת מלונות שהיו בבעלות יהודית. הוא שיפץ גם את מלון רחל, המציע לאורחיו ארוחות ישראליות. לאיתן אדמות הדר ענקיות בקובה, המסתכמות בערך בגודל עזה ומשום כך דלתו של פידל היתה פתוחה תמיד לרפי איתן. איתן הקים פרויקט נדל"ן אדיר במדינה, יחד עם מקורבו, כולל 18 בנייני מגורים ומרכז קניות מסחרי, בסביבות 200 מיליון דולר. עד שהיה שר בישראל, איתן היה מבקר לעתים קרובות בקובה, שם התגורר בוילה יפה, ושם היה מפסל במרתף. עם כניסתו לתפקיד מינסטריאלי ניתק רפי איתן את פעילותו בקובה.
מלון רחל HOTEL_RAQUEL כתובת: CALLE AMARGURA 103, HABANA VIEJa havana טלפון: TELÉFONO: +53 47 483647 אתר אינטרנט: LINK: WWW.HOTELRAQUEL-CUBA.COM/ES/HOTEL_RAQUEL_CUBA.ASP
מלון רחל/ראקל נבנה בתחילת המאה העשרים, בפינת הרחובות אמרגורה וסן איגנסיו, בהוואנה העתיקה, כיום נמנה על רשימת אתרי מורשת עולמית בהוואנה.. נקרא על שמה המקראי של אחת מאימהות העם היהודי, "רחל". זהו מבנה מרשים בן שלוש קומות עם חזית בארוק ופנים ארט נובו. תוכנן ע"י של האדריכל הוונצואלי נרנג'ו פרר, תחילה שימש כמרכז חשוב לייבוא בדים, שהגיע בעיקר מאנגליה, ארצות הברית, צרפת וספרד. בנוסף לארכיטקטורה המפוארת, נכס זה היה במרתף גדול, בעל קיבולת של 2000 מ"ר, כמו גם חשמלית להובלת סחורות, מעלית חשמלית, חדרי מגורים, ספריה וכו '. לאחר ניצחון המהפכה הוא הפך למטה משרד הפרסום במשרד לתעשיית המזון, עד שנמסר למשרד ההיסטוריון של הוואנה, לצורך שיחזורו והפיכתו למלון בן 25 חדרים המשלב את הישן עם החיים המודרניים. לאחר תהליך השיקום שבוצע בין השנים 1999-2000, המלון נפתח רשמית ב- 5 ביוני 2003. המוטיב המרכזי במלון הינם שמות החדרים. בקומה הראשונה 11 חדרים נושאים שמות מקראיים של האבות והנביאים, בהם: אברהם, יצחק, יעקב, שמואל, יוסף, בנימין, ראובן, ירמיהו, אליהו, נחמיה ודוד. במעלה המדרגות אנו מוצאים קומה שנייה עם חדרים עם שמות עבריים של נשים: אסתר, רבקה, שרה, לאה, רות, מרים, תמר, ציפורה, אליזבת וחנה. ארץ הקודש מיוצגת בקומה השלישית עם השמות הגליל, סיני וירדן. מוטיב השמות המקראי לא פסח על מרחבי הפנאי במלון, לדוגמא הלובי-בר נקרא "לחיים", גלריית הבוטיק: "בצלאל", והמסעדה היחידה במדינה המציעה אוכל יהודי מסורתי "גן עדן", כולם ממוקמים בקומת הקרקע. הפנים עוטרו בציורים, תחריטים וקישוטים של ציירים קובנים וזרים, אלגוריים למסורות היהודיות השונות.
בית הקברות הספרדי שבט אחים cemeterio sefaradi Calle G entre 5ta y Final. Guanabacoa, La Habana אדמות בית הקברות היהודי הזה נרכשו בשנת 1906 על ידי חברי החברה העברית הראשונה שהוקמה על האי, באמצעות יהודים שהגיעו ברובם מארצות הברית בשנת 1910. משפחות רבות אחרות הגיעו גם הן בתקופה שבין מלחמות העולם השניה, כשנמלטו מהרדיפה של הנאצים באירופה. בבית הקברות הוקמה אנדרטה בגובה של כשלושה מטרים לזכר ששת מיליון היהודים שמתו בשואה. בנוסף קבורים חצי תריסר סבונים העשויים משומן אנושי שהוברחו כמזכרת נצח ממחנות ריכוז. לאורך השנים הקהילה היהודית לא הייתה פטורה מהעליות והירידות הפוליטיות שעברו על קובה. לאחר ניצחון המהפכה ב 1959 עזבו משפחות יהודיות רבות את קובה, מרביתם לארה"ב. הקהילה הותירה אחריה את מתיה ללא יכולת להעביר את הקברים, משום שעל פי המסורת הזו אין להוציא את עצמות הנפטר אלא אם כן קח אותם לארץ הקודש. החילוניות שחלחלה בשנים הראשונות לניצחון המורדים גרמה לאנשים מסוימים להתנתק מהדת ולאבד את שורשיהם. רק בשנות התשעים חזרה היהדות וחודשה הקהילה היהודית באמצעות מנהיג הקהילה לשעבר - הרופא הבולט ז'וזה מילר, שהחל לאסוף את היהודים הפזורים ברחבי האי - ואפילו אלה שהיו יהודים מבלי לדעת זאת. הם התחברו מחדש לעברם.
בית הקברות האשכנזי בית החיים CEMETERIO Eshcenzi
בית הכנסת התקווה (Communidad Hebrea Hatikva (Conservative Calle Corona 273 e/ Habana y Los Maceo, Santiago de cuba טלפון: Tel: (53) (22) 686-180 / (53) (22)624-913/ 53 226 86180 דוא"ל: [email protected] בית כנסת קונסרבטיבי פעיל בעיקר בשבתות וחגים, הביקור בבית הכנסת מרגש. החזית הפשוטה צבועה בצבעי כחול ולבן. האולם מחולק על-ידי מחיצת עץ לבית כנסת ולאולם התכנסות. ארון הקודש עשוי מעץ פשוט. בית הכנסת נבנה בשנת 1924, נסגר ב-1980 בשל מספר המבקרים המועט, אך נפתח שוב ב 25 ליולי 1995. הוא פועל בעיקר בסופי שבוע, כשיש מניין לתפילה הנערכת על-ידי חזן מקומי. בשבת בצהריים מתקיימת סעודת מצווה ולומדים את פרשת השבוע. הקהילה היהודית בסנטיאגו דה קובה מונה כ 70 איש (17 משפחות). יהודי סנטיאגו דה קובה הם משכילים ובעלי מקצועות חופשיים רופאים, פרופסורים אנשי כלכלה. רבים מהצעירים לומדים באוניברסיטה. בסיום הביקור אנא תרמו לקופת הצדקה. בנוסף לתפילות משמש בית הכנסת כמקום מפגש חברתי במסיבות, בחגים ובטקסי בר-מצווה. שייך לזרם הקונסרבטיבי, ומתקיימים בו קורסים בנושאי יהדות, שבהם לוקחים חלק גם לא יהודים. כאשר בית הכנסת סגור, ניתן לקבל מפתח מגב' נורמה בבית מס' 274, הנמצא ממול לבית הכנסת.
בית הכנסת תפארת ישראל Sinagoga tifert Isrel כתובת: Andrés Sánchez # 365 entre Capdevilla y JoaquínAngüero,Reparto viga CAMAGUEY טלפון: 291-794 (22)(53) 846-393 (22)(53) E-mail: [email protected] תפארת ישראל היא בית הכנסת חדשה יחסית הכוללת קהילה של כ -30 משפחות. הקהילה בקמאגווי הינה השלישית בגודלה בקובה (אחרי הוואנה וסנטיאגו). רק לאחר הקמת ביה"כ התאחדו היהודים הבודדים שהיו בקמאגווי לקהילה מאוחדת ומגובשת. זהו אחד מבית הכנסת הראשון מסוגו שנבנה מאז המהפכה שביסס את זהותו כמקום פולחן יהודי פופולרי, והפך לסמל של תחייתה המחודשת של הקהילה. ביה"כ הוקם בסיוע כספי של יהודי ציוני מארגנטינה ראובן ברכה שתרם כ 6000 דולר והקהילה היהודית בפילדלפיה שתרמה כ 3000 דולר לשיפוץ ולרכישת תליתות כיפות וסידורים. כיום נשיאת בית הכנסת הגב' Sara Bedoya.
בית הספר היהודי תיקון עולם (סנטה קלרה) כתובת: Apedo 248, Santa Clara טלפון: 53-42-274280 E-mail:[email protected] [email protected] ביה"ס תיקון עולם בסנטה קלרה קיים מזה 17 שנה ומתמקד בעיקר בהוראת השפה העברית, היסטוריה והדת היהודית. כיום יש בית ספר למבוגרים עם שלושה מורים במרכז הספרדי אור חדש ובית ספר לילדים ונוער בבית הקהילה היהודי. נכון להיום יש במכון תיקון עוולם כ 80 תלמידים בגילאים 4 - 80 נשיא הקהילה: David Tacher Romano
בית הכנסת סיינפואגוס כתובת: Calle 39 #5001 e/ 50 y 52 טלפון: 432-51-5995 נשיאה: רבקה לנגוס בית הכנסת יד אל(גוואנטאנאמו) כתובת: Paseo Este 2211, e/ 4 y 5, Guantanamo